Activiteiten

Om de doelstellingen uit te voeren zijn verschillende activiteiten ontplooid.

  • Een geselecteerd deel van de documenten is ondergebracht in het Gemeentearchief Zaanstad (GAZ), wordt daar professioneel bewaard en is met medewerking van de commissieleden, gedurende twee jaar als vrijwilliger op het GAZ, toegankelijk gemaakt. Het resterende deel is opgeslagen in “De Schepel”.
  • De foto’s zijn gedigitaliseerd, op de eigen Beeldbank gezet en van teksten voorzien. Deze, niet privacy gevoelige foto’s, zijn te bekijken op onze fotobeeldbank.
  • Instrumenten en objecten worden bewaard in de Schepel, in kaart gebracht en gefotografeerd en op de Instrumentenbeeldbank gezet. Het aantal instrumenten wordt voortdurend uitgebreid door giften van belangstellenden en (oud-)personeel.
  • Het houden van exposities, zoals in 2018 in de centrale hal van het Stadhuis en op Open Monumenten Dagen vanaf 2019 met uitzondering van de coronaperiode.
  • Het publiceren van artikelen en foto’s in diverse tijdschriften over de geschiedenis van de ziekenhuizen, zoals Zaans Erfgoed. Ook zagen diverse boeken het licht. Het boek van de hand van Dr. F. van Soeren: Huisartsen, specialisten & ziekenhuizen, feiten uit de Zaanse Geneeskunde van de twintigste Eeuw (2004).
  • Het boek Trautwein en Willems, Glas-in-lood in Zaanstad uitgebracht door Marijke van Essen Pouwer (secretaris CHZZ) over de geschiedenis van de glas-in-lood ramen uit het voormalige St. Jan ziekenhuis te Zaandam.
  • Het sinds 2017 verzorgen van presentaties, op locatie en in de Schepel aan verenigingen, serviceclubs, huisartsen en groepjes belangstellenden. Onderwerpen: inleiding over onze commissie en haar activiteiten, geschiedenis van de Zaanse Ziekenhuizen, het tonen van een filmpje (Leo Birza) en demonstratie van instrumenten met uitleg over de werking.

Wilt u de verdere activiteiten zien, klik dan op deze link

Operationele werkzaamheden

Archivering, invoer van gegevens in database, het inventariseren, fotograferen en digitaliseren van bijzondere objecten en instrumenten, het scannen en digitaliseren van alle in bezit zijnde foto’s, het scannen van kranten, boeken en documenten die t.z.t. op nieuwe beeldbanken zullen worden geplaatst en van teksten voorzien.