Fusie ziekenhuizen 50 jaar geleden

Ruim 50 jaar geleden, op 1 juli 1974, in hetzelfde jaar dat de Gemeente Zaanstad is ontstaan uit de zeven omliggende Zaangemeenten, ontstond ook de fusie van het Juliana Ziekenhuis en het Johannes Ziekenhuis. De nieuwe naam die daar bij hoorde: Stichting Ziekenhuis De Heel. 

Aan de fusie ging een aantal jaren van aftasting, plannen maken en over en weer concessies doen vooraf. Ook landelijk streefde men naar sluiten van kleinere streekziekenhuizen. Fusies werden bevorderd.

De fusie was voorlopig nog slechts op papier, ze bleven eerst nog op de verschillende locaties zelfstandig werken. Langzaam maar zeker kwam er meer samenwerken tussen beide ziekenhuizen. 

In begin jaren ‘80 kwam de nieuwbouw naast het bestaande Julianaziekenhuis, en werden de patiënten in 1985 van de oude naar de nieuwe locatie verhuisd. In 1987 vond de totale overgang van de laatste afdelingen uit het Johannesziekenhuis plaats en uiteindelijk sluiting en sloop.

Wil je meer weten over de ‘ziekenhuiswedloop’ die aan de fusie vooraf ging?  Klik dan op https://chzz.nl/ziekenhuiswedloop-in-zaandam/