Interview en diploma zuster Smilda

In 1993 is mevrouw Leeuwerink- Smilda geïnterviewd door dr. van Soeren, toenmalig voorzitter van de Commissie Historie Zaanse Ziekenhuizen. In dit zelfde jaar was de tentoonstelling “De Zaanse Ziekenhuizen in de oorlogsjaren 1940-1945” . Er zijn toen nog diverse andere medewerkers uit de ziekenhuizen in oorlogstijd geïnterviewd. Mevrouw Leeuwerink- Smilda doet hier verslag over de gebeurtenissen in het Gemeenteziekenhuis aan de Frans Halsstraat in Zaandam tijdens de oorlogsjaren 40- 45.


Zij werkte aanvankelijk als leerling-verpleegster en behaalde in 1944 haar diploma. Zij vertelt over de verdeeldheid onder het personeel tijdens de Duitse bezetting. In Zaandam werd een pro-Duitse burgemeester aangesteld, die op zijn beurt weer een directeur benoemde die eveneens Pro-Duits was, met alle gevolgen die dit had bij de aanstelling van nieuw personeel.

Tijdens de Open Monumentendagen 2022 kregen we van haar dochter, mevrouw Leeuwerink, haar originele diploma Ziekenverpleging A. De daarbij behorende speld, nog in het originele doosje, heeft een plekje gekregen in een vitrinekast in ons Zaans Medisch Museum in Wormer.